Terugblikken op 2023

Vandaag is het alweer oudejaarsdag. De laatste dag van 2023. Over een aantal uur tellen we af en stappen we het nieuwe jaar in, 2024. Wat was het bij ons een bewogen jaar. Ik weet niet hoe het bij jou was, maar voor mij voelt 2023 erg dubbel.

Lees meer »

De Sint is weer in het land

De Sint en zijn Pieten zijn weer in het grote Pietenhuis. Wellicht heb je samen met de kinderen naar de uitzending op televisie gekeken of naar een aangepaste intocht in je eigen gemeente. Een leuke en gezellige, maar ook drukke tijd. Voor veel kinderen ook een spannende en stressvolle periode. Sommige kinderen worden nog drukker in deze periode en raken meer overprikkeld. Er spelen allerlei emoties een rol. Je zult het vast herkennen. Als je kind aangeeft dat hij zich zorgen maakt of Sinterklaas wel op school komt of op papa's werk nu met de nieuwe coronamaatregelen, zijn we als volwassenen vaak geneigd om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel goed komt. Ook als je kind er over doorgaat. En misschien is je kind wel bang voor Piet. Je denkt misschien 'waar maakt hij zich toch druk om, wat stelt hij zich toch aan'.We verliezen misschien door de drukte ons geduld en mopperen geregeld. Kinderen raken in de war. Je kind voelt namelijk wel deze spanning, de angst, de zorgen of de drukte in zijn lijf. Je kind kan denken 'klopt het dan niet wat ik voel'. Het gevoel is er wel degelijk. En als volwassenen willen we kinderen juist leren te vertrouwen op hun gevoel.

Lees meer »

De eerste weken weer voorbij...

De eerste herfstsignalen zijn buiten al te ontdekken. De zomervakantie is al even voorbij. Hoe waren de eerste weken van het nieuwe schooljaar weer voor jouw kind(eren) en voor jou zelf als ouder? Rustig aan begonnen of meteen weer hurry up en gaan met die banaan? Al weer enkele weken is het nieuwe schooljaar weer gestart.

Lees meer »

Tot bloei komen

Vanmorgen ontdekte ik per toeval deze mooie openbloeiende gele roos. Mijn oog was er eerder nog niet op gevallen. Toen ik dichterbij ging kijken naar de roos ontdekte ik nog 3 rozen, 2 in knop nog en 1 andere roos die ook al deels open was.

Lees meer »

Spelen in de sneeuw of liever niet?

Vanmorgen toen ik opstond en het gordijn open deed was alles inderdaad wit. Ze hadden het natuurlijk al wel voorspeld en gisteravond begon het hier in Veldhoven, regio Eindhoven, al te sneeuwen.

Lees meer »

Weer naar school

A.s. maandag gaan de meeste scholen weer open en mogen de kinderen naar school toe. Het zal voor iedereen weer even wennen zijn. Fijn om elkaar weer te zien maar wellicht ook even spannend.

Lees meer »

Zie ginds komt de stoomboot...

En zo kwam afgelopen zaterdag Sinterklaas met Pakjesboot 12 naar Nederland. Wellicht heb je samen met de kinderen naar de intocht op televisie gekeken of naar een aangepaste intocht in je eigen gemeente. Een leuke en gezellige, maar ook drukke tijd. Voor veel kinderen ook een spannende en stressvolle periode. Sommige kinderen worden nog drukker in deze periode en raken meer overprikkeld. Er spelen allerlei emoties een rol. Je zult het vast herkennen. Als je kind aangeeft dat hij zich zorgen maakt of Sinterklaas wel op school komt of op papa's werk nu ook Sinterklaas thuiswerkt, zijn we als volwassenen vaak geneigd om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel goed komt. Ook als je kind er over doorgaat. En misschien is je kind wel bang voor Piet. Je denkt misschien 'waar maakt hij zich toch druk om, wat stelt hij zich toch aan'.We verliezen misschien door de drukte ons geduld en mopperen geregeld. Kinderen raken in de war. Je kind voelt namelijk wel deze spanning, de angst, de zorgen of de drukte in zijn lijf. Je kind kan denken 'klopt het dan niet wat ik voel'. Het gevoel is er wel degelijk. En als volwassenen willen we kinderen juist leren te vertrouwen op hun gevoel.

Lees meer »

Ontspannen in de herfstvakantie

Ja een week waarin de kinderen vrij zijn en alles even weer wat relaxter kan. 's Morgens niet hurrie uppen, even geen sportclubjes, leuke en gezellige dingen doen zoals spelletjes, lekker naar buiten en echt weer even tijd voor elkaar. Voor mij is het deze week deels vakantie en deels werken. Ik kies er bewust voor om deze week even niet volle bak te werken. Het is pas 8 weken geleden dat de scholen weer zijn begonnen en de zomervakantie voelt als lang geleden. Voor mijn gevoel zijn deze 8 weken voorbij gevlogen en voel ik me moe. Ook mede door de coronastress. Een paar weken geleden was ik te druk en toen was mijn jongste dochter ineens snotverkouden. Paniek! Wat nu? In ieder geval niet naar school en informeren voor een coronatest. Het duurde 2 uur voordat ik eindelijk verbinding had en daarna nog een half uur in de wacht. Uiteindelijk lukte het om een ​​test in te plannen. De eerste optie was na twee dagen. Super vriendelijk en aardig werd ik geholpen. En ik kreeg antwoord op al mijn vragen. Dat was fijn. Want van alles ging door mijn hoofd. Wat als ...? Hoe gaat het in zijn werk? Wie moeten er allemaal thuis blijven? Wat mag wel / niet? Uiteindelijk na dik 48 uur de uitslag ..... negatief. Pfff toch wel opluchting. En ook wel schuldgevoelens ..... wat maakte ik me toch druk ..... niemand ziek, iedereen verder gezond, het kan ook echt mis zijn ..... Herkenbaar? Laat staat wat dit allemaal met de kinderen doet.

Lees meer »

De start zit er weer op!

Hoe was de eerste week van het nieuwe schooljaar weer? Rustig aan begonnen of meteen weer hurry uppen en gaan met die banaan? De vakantie is weer voorbij, een nieuw schooljaar weer gestart. Niet voor alle kinderen makkelijk.... Een nieuwe klas, een nieuwe meester/juf, soms een nieuwe school, opeens weer in het ritme en de wekker zetten, opschieten, op tijd naar bed, sportclubjes die weer meteen opstarten enz. Het is weer wennen en aftasten. Zeker als je ook nog eens gevoelig bent en sneller prikkels binnen krijgt..... En dat geldt niet alleen voor je zoon of dochter maar vaak ook voor jezelf.

Lees meer »

Help, mijn kind heeft STRESS! Deel 2

Wellicht hoor je hier enkele uitspraken van je kind. Je ziet en hoort dat je kind vooral negatief denkt. Dat geeft je kind behoorlijk wat stress. Het is vakantie nu, tijd om te ontspannen en te genieten. En toch maakt je kind zich nu al behoorlijk druk over hoe dat na de zomervakantie moet. Je ziet dat je kind veel spanning heeft en dat je kind moeite heeft om positief te blijven. Je gunt je kind nu juist rust in de vakantie. En wat je zeker nu niet wilt is dat je kind nog onzekerder wordt en nog meer gespannen is.

Lees meer »

Hij komt, hij komt 

november 2019                                                   

En zo kwam zaterdag 16 november Sinterklaas met de stoomtrein en een nieuw paard genaamd Ozosnel naar Nederland. Wellicht heb je samen met de kinderen naar de intocht op televisie gekeken of daadwerkelijk naar de aankomst waar dan ook geweest. Een leuke en gezellige, maar ook drukke tijd. Voor veel kinderen ook een spannende en stressvolleperiode. Sommige kinderen worden nog hyperder in deze periode. Er spelen allerlei emoties een rol. Je zult het vast herkennen.

Als je kind aangeeft bijvoorbeeld dat hij/zij het spannend vindt om Sinterklaas te ontmoeten of bang is voor Piet, zijn we als volwassenen vaak geneigd om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel meevalt. We mopperen geregeld op ons kind en manen het tot rust. Kinderen raken van ons in de war. Hij voelt namelijk wel deze spanning, de angst of de drukte in zijn lijf. Het kind kan denken  'klopt het dan niet wat ik voel'. Het gevoel is er wel degelijk. En als volwassenen willen we kinderen juist leren te vertrouwen op hun gevoel.

Wat je kunt doen is benoemen wat je ziet: "Je vindt het wel spannend he?" Je geeft erkenning voor wat je ziet bij het kind. Misschien begrijp je het als volwassenen niet (Sinterklaas is toch helemaal niet eng) maar je ziet wel wat het met je kind doet. Door te benoemen wat je ziet voelt je kind kind zich serieus genomen.

Help je kind in deze periode zodat het beter weet wat het te wachten staat en weet wat er precies gaat gebeuren. Zet een (aftel)kalender in waarop je bijvoorbeeld samen visueel maakt wanneer Sinterklaas op school komt of op het werk van papa/mama, maar ook wanneer de verjaardag van Sinterklaas is of wanneer jullie pakjesavond houden. Dit zorgt voor voorspelbaarheid maar geeft het kind ook controle. Geef bijvoorbeeld ook aan wanneer het kind de schoen mag zetten.

Kinderen weten ook heel veel over hun gevoelens en emoties wat wij als volwassenen vaak niet weten. Ze weten (soms onbewust nog) heel goed dingen over zichzelf die ze niet altijd vertellen aan ons. We merken dat dan vaak aan gedrag maar weten vaak niet goed waar het door komt.

Weerkaartjes met verschillende weertypes (bijvoorbeeld zon voor blij, regen voor verdriet, onweer voor boos, sneeuw/ijs voor bang, wind voor drukte, mist voor een vol hoofd) zijn een fijne manier om inzetten om je kind aan te laten geven hoe zijn dag is geweest maar ook hoe het zich op een bepaalt moment voelt. Bespreek zelf ook jouw weerbericht van de dag. Sluit samen bijvoorbeeld de dag af met de weerkaartjes of zet ze in na het avondeten. Spelenderwijs leren kinderen zo emoties herkennen, benoemen en accepteren. Emoties mogen er zijn en ook jij als ouder hebt emoties. Dit is een eerste begin. 

Hoe fijn om te ontdekken hoe je kind zich voelt en wat het kan doen met die gevoelens. Er over praten of er over tekenen helpt vaak al heel veel.

Wil je meer weten over kinderen en emoties? Op dinsdagavond 9 december start er weer een drie-delige workshop voor ouders in mijn praktijk. Lees er meer over op mijn website.Wil je de weerkaartjes thuis inzetten? Stuur gerust een mailtje dan stuur ik ze naar je toe.

Praktische tips en tools om de komende periode toe te passen:

 • Volg je kind; ieder kind is anders en reageert anders, kijk wat jouw kind nodig heeft of behoefte aan heeft
 • Praat samen over Sinterklaas en de Pieten n.a.v. bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal of gebeurtenissen op school
 • Dwing je kind niet; zwaai samen van een veilige afstand, bezoek Sinterklaas samen, geef je kind een hand
 • het 'overige' leven gaat gewoon door; plan niet te veel in deze periode, zorg voor rustmomentjes, maak niet te veel uitstapjes, bied structuur met de kalender en plan vaste schoenmomenten, vaste momenten om het Sinterklaasjournaal samen te kijken
 • teveel van alles kan stress opleveren
 • kinderen krijgen allerlei snoepgoed, laat het in een snoepkistje stoppen zodat je kind hier gedoseerd snoep uit kan pakken
 • Sint is een kindervriend, de luisterpiet kan meer stress en angst opleveren
 • Stress komt vaak voort uit onzekerheid: zorg voor structuur en planning; ben eerlijk en probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden
 • Zorg dat je kind voldoende slaapt zodat je kind is uitgerust: op tijd naar bed, neem de tijd voor het bedmoment, lees samen een visualisatieverhaaltje of doe even de pepernotenmassage. Goed slapen zorgt ervoor dat je kind prikkels van de dag kan verwerken en een plaatsje kan geven
 • Geniet samen met oprechte aandacht (even geen telefoon of laptop)
 • Relax en ontspan en probeer net zoals je kind samen te genieten
 • Bereid jezelf goed voor als je weet dat je ergens moet wachten; neem eten en drinken mee

Nogmaals; kijk wat jouw kind nodig heeft. Maak er samen een fijne en gezellige tijd van. Nog andere tips of tools? Deel ze gerust met mij.


De vakantie weer voorbij

augustus 2019

De vakantie is voorbij, een nieuw schooljaar start weer. Niet voor alle kinderen even makkelijk.... Een nieuwe klas, een nieuwe meester, soms een nieuwe school, opeens weer de wekker zetten, opschieten enz. Het is weer wennen en aftasten. Zeker als je ook nog eens gevoelig bent en sneller prikkels binnen krijgt.....

Hier een aantal fijne tips die je misschien kunt gebruiken:

-Hoe rustiger je zelf als ouder de dag begint met je kind hoe fijner voor je kind. Zet de wekker iets eerder zodat je wat meer ruimte hebt om rustig te ontbijten en aan te kleden.
-Laat je kind de avond van te voren zijn 'lievelings'kleren en/of kleren waar hij zich lekker in voelt uitzoeken.
-Maak samen iets als anker om mee te nemen voor in het laatje/tas van je kind zodat het hier af en toe wanneer nodig naar kan kijken. Bijvoorbeeld een steen, die mooi versierd is en voorzien van een woord tot steun/hulp.
-Plan de eerste dag/week/weken niet te vol zodat er ruimte is om ervaringen te delen als het kind dit wil.
-Sluit samen de dag rustig af met een fijne massage. Masseer elkaar om en om op de rug. Bedenk er samen een verhaaltje bij.
-Sluit de dag rustig af mbv het slaapkletsdagboek of smoeltjesschrift.
-Zorg voor voldoende ontspanningsmomentjes; zie poster.
-Sluit af met een visualisatie/meditatieverhaaltje van bijv. Relax Kids.

Heb vooral zelf als ouders vertrouwen.....vertrouwen dat het allemaal gaat lukken en een goed fijn schooljaar gaat worden!