Help, mijn kind heeft STRESS! Deel 2

Gepubliceerd op 17 juli 2020 om 09:21

Help mijn kind heeft STRESS! Deel 2

Vanuit ontspanning weer lekker in je vel

NIEMAND vindt mij aardig, ik heb ALTIJD ruzie, ik ben STOM, ik kan GEEN vrienden maken, hoe MOET DAT NOU na de zomervakantie…..ik hoor er toch NIET bij.

Wellicht hoor je hier enkele uitspraken van je kind. Je ziet en hoort dat je kind vooral negatief denkt. Dat geeft je kind behoorlijk wat stress. Het is vakantie nu, tijd om te ontspannen en te genieten. En toch maakt je kind zich nu al behoorlijk druk over hoe dat na de zomervakantie moet. Je ziet dat je kind veel spanning heeft en dat je kind moeite heeft om positief te blijven. Je gunt je kind nu juist rust in de vakantie. En wat je zeker nu niet wilt is dat je kind nog onzekerder wordt en nog meer gespannen is.

Het gevolg is dat de spanning in het lijf van je kind steeds meer kan toenemen, de negatieve gedachtes de overhand nemen en je kind straks als de vakantie voorbij is helemaal niet meer naar school wil.

In mijn eerste blog Help, mij kind heeft STRESS! heb ik verteld wat stress is en wat stress doet. Vandaag vertel ik je graag meer over de kracht van positieve gedachtes en het inzetten van positieve affirmaties of te wel STRAALkaartjes.

Je gedachtes bepalen vaak je gevoel

Je gevoelens komen vaak van je gedachtes. Je denkt iets en vervolgens ontstaat er een gevoel. Je denkt aan leuke en fijne dingen en je voelt je ook meteen fijner. Je denkt aan niet fijne dingen en je gevoel wordt gevuld met angst, verdriet of teleurstelling. Je wilt graag dat je kind zich goed voelt. Je wilt graag dat je kind leert hoe hij zijn gedachtes kan sturen en dus een blij, fijn, vrolijk en positief gevoel heeft.

Negatief denken gaat makkelijker dan positief denken. Er kan namelijk veel mis gaan en hier van te voren over nadenken wat dan te doen geeft vaak een gevoel van controle. Reageren op negativiteit is makkelijker. Waarom? Dit is simpelweg wat we vaak gewend zijn.

Foto Christel Lubse Coaching & Training Help mijn kind heeft STRESS! Deel 2

Help, mijn kind heeft last van negatieve gedachtes!

Als je kind vaak negatief denkt ‘ik kan het toch NIET, het lukt me NOOIT’ dan zal het vaak niet lukken. Zijn gedachtes blokkeren dan vaak. Dat wil je liever niet. Door juist vertrouwen en kansen op te zoeken kun je juist het tegenovergestelde bereiken.

Maar hoe kan je kind dat doen? Je wilt graag dat je kind weer zelfvertrouwen heeft en negatieve gedachtes om kan buigen naar positieve gedachtes. Wat kan helpen om positieve gedachtes te stimuleren en het zelfvertrouwen van je kind te laten groeien is het inzetten van positieve affirmaties, korte positieve zinnetjes, of te wel STRAALkaartjes.

Wat zijn positieve affirmaties of te wel STRAALkaartjes?

 • Kaartjes om (weer) vol zelfvertrouwen te STRALEN
 • Kaartjes met korte positieve zinnetjes, ook wel affirmaties genoemd
 • Affirmaties zijn positieve gedachtes.
 • Door deze affirmaties, deze positieve zinnetjes meerdere malen te herhalen worden de positieve en versterkende zinnetjes onderdeel van je onderbewustzijn en je overtuigingen
 • Ze maken je overtuigingen sterker
 • Ze zorgen er voor dat je automatisch positiever gaat denken

 

De positieve affirmaties komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt ga je letterlijk voelen. Door de positieve woorden/korte zinnetjes tegen jezelf (hardop) te zeggen en te herhalen ga je je beter, zelfverzekerder, gelukkiger voelen en moedig je jezelf aan.

Lees meer over de Kracht van STRAALkaartjes in mijn gratis E-Book. Dit E-Book vol speltips kun je hier gratis downloaden.

Ik geloof in de kracht van de STRAALkaartjes om je zelfverzekerder te voelen, positiever te denken, jezelf aan te moedigen en in jezelf en in je dromen te geloven. Dat gun ik iedereen. Dit in combinatie met ontspanning.

Waarom ontspanning?

 • Als je kind onvoldoende ontspant, zullen negatieve gedachtes vaak weer de overhand nemen
 • Als je kind voldoende ontspant, zit het lekkerder in zijn vel, voelt je kind zich grotendeels van de tijd fijn, blij, vrolijk en positief en zullen juist positieve gedachtes de overhand nemen
 • Om je lichaam en je geest weer te laten herstellen van inspanning is ontspanning nodig
 • Je kind zal veel meer aankunnen als het bij inspanning ook tussendoor ontspant
 • Zit je kind lekker in zijn vel, dan straalt het zelfvertrouwen uit, kan het zichzelf positief aanmoedigen en kan het genieten van de dingen.

Voldoende beweging, gezonde voeding maar ook voldoende ontspanning zijn voorwaarde om lekker in je vel te zitten en vervolgens te kunnen ontwikkelen, groeien, leren, nieuwe dingen uit te proberen en contacten te maken met anderen.

Hoe zet je de STRAALkaartjes in?

Gebruik het blad met STRAALkaartjes uit het gratis E-Book. Print de straalkaartjes 2 x uit en knip 1 x de kaartjes los, laat het andere blad heel. Lamineer alles voor de stevigheid. Speel samen het volgende spel:

‘Ben ik………krachtig?’ Spel voor 2 of meer personen

 • Leg de losse kaartjes op zijn kop op tafel
 • Leg het blad met de STRAALkaartjes open op tafel
 • Spreek af wie begint met het spel
 • Degene die begint kiest een STRAALkaartje uit, maar laat niet zien wat er op het kaartje staat.
 • De ander begint te raden en kijkt op het blad waarop alle STRAALkaartjes staan en vraagt ‘Ben ik…..krachtig?’
 • De ander reageert met: “Jij bent zeker krachtig, maar krachtig staat niet op mijn kaartje.”
 • De ander raadt opnieuw en probeert er achter te komen welke STRAALkaartje het is
 • Tip: als na vijf keer raden het STRAALkaartje nog niet geraden is, geeft de ander een eerste lettertip van het STRAALwoord.
 • Wissel van beurt en herhaal het spel

Hoe zorg je daarnaast ook voor ontspanning?

Wat voor soort ontspanningsoefening doe ik dan met mijn kind en wanneer doe ik deze oefening dan? Ik hoor je denken....

Ik geef je graag een nog een tip en vertel je graag hoe je deze tip inzet.

Een goed moment voor een ontspanningsoefening is vlak voor het slapen gaan of op het moment dat je kind zich niet fijn voelt. Deze oefening is een ademoefening gecombineerd met de kracht van de STRAALkaartjes.

 • Ga rustig liggen of zitten
 • Adem langzaam in door de neus en langzaam uit door je mond, herhaal dit drie keer
 • Adem nu rustig in en zeg hardop of in jezelf ‘ik ben…..’, adem dan rustig uit en zeg hardop of in jezelf ‘bijzonder’. Herhaal dit een aantal keren met hetzelfde STRAALwoord of met verschillende STRAALwoorden.

 

En dit waren met het spel slechts twee tips. In mijn volgende blog nog meer tips. Heb je de eerste blog Help, mijn kind heeft STRESS? al gelezen? Je vindt deze blog hier. Meer weten over STRAALkaartjes en hoe deze in te zetten? Download hier het gratis E-Book ‘De Kracht van STRAALkaartjes.


 

18 augustus start ik weer met Relax! Stralend jezelf voor kinderen, een ontspanningstraining. En daar is nog plek. Dus denk je nu... deze BOOST aan ontspanning gun ik mijn kind, maak dan een gratis en vrijblijvende belafspraak. Ik neem een half uur de tijd voor je. We kijken samen of deze BOOST aan ontspanning voor je kind passend is of dat je kind een andere vorm van begeleiding nodig heeft. Voel je welkom!

 

Stralende groet,

Christel Lubse

Coaching & Training

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.