De Sint is weer in het land
De Sint en zijn Pieten zijn weer in het grote Pietenhuis. Wellicht heb je samen met de kinderen naar de uitzending op televisie gekeken of naar een aangepaste intocht in je eigen gemeente. Een leuke en gezellige, maar ook drukke tijd. Voor veel kinderen ook een spannende en stressvolle periode. Sommige kinderen worden nog drukker in deze periode en raken meer overprikkeld. Er spelen allerlei emoties een rol. Je zult het vast herkennen.
Als je kind aangeeft dat hij zich zorgen maakt of Sinterklaas wel op school komt of op papa's werk nu met de nieuwe coronamaatregelen, zijn we als volwassenen vaak geneigd om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel goed komt. Ook als je kind er over doorgaat. En misschien is je kind wel bang voor Piet. Je denkt misschien 'waar maakt hij zich toch druk om, wat stelt hij zich toch aan'.
We verliezen misschien door de drukte ons geduld en mopperen geregeld. Kinderen raken in de war. Je kind voelt namelijk wel deze spanning, de angst, de zorgen of de drukte in zijn lijf. Je kind kan denken 'klopt het dan niet wat ik voel'. Het gevoel is er wel degelijk. En als volwassenen willen we kinderen juist leren te vertrouwen op hun gevoel.
Emoties benoemen
Wat je kunt doen is benoemen wat je ziet: "Je vindt het wel spannend he?" Je geeft erkenning voor wat je ziet bij het kind. Misschien begrijp je het als volwassenen dus niet (Sinterklaas is toch helemaal niet eng) maar je ziet wel wat het met je kind doet. Door te benoemen wat je ziet voelt je kind zich serieus genomen. Vertel je kind wat het kan verwachten in deze periode en ben eerlijk als je het zelf ook even niet weet.
Help je kind in deze periode zodat het beter weet wat het te wachten staat en weet wat er precies gaat gebeuren. Zet een kalender in waarop je bijvoorbeeld samen visueel maakt wanneer en hoe Sinterklaas op school komt en ook wanneer de verjaardag van Sinterklaas is. Dit jaar zal Pakjesavond ook wellicht anders gaan. Misschien wel/niet met de hele familie, en alleen met het gezin. Praat er samen over en maak er een feestje van thuis. Zichtbaar maken op een kalender en er over praten zorgt voor voorspelbaarheid maar geeft het kind ook controle. Geef bijvoorbeeld ook aan wanneer het kind de schoen mag zetten. Bespreek hoe Sinterklaas dit jaar wel op bezoek komt op verschillende plekken.
Kinderen en emoties
Kinderen weten ook heel veel over hun gevoelens en emoties wat wij als volwassenen vaak niet weten. Ze weten heel goed dingen over zichzelf die ze niet altijd vertellen aan ons. We merken dat dan vaak aan gedrag maar weten vaak niet goed waar het door komt.
Deze periode lees je samen vast ook wel Sinterklaasprentenboeken of kijk je samen naar het Sinterklaasjournaal. Bespreek na aanleiding van het verhaal en de hoofdpersonen de emoties die de hoofdpersonen hebben en benoem de verschillende emoties. Vraag hoe je kind zich zou voelen in eenzelfde situatie en bespreek wat hij zou doen.
Op deze manier leert je kind zijn eigen emoties ook steeds meer en beter te herkennen en te benoemen. Er over praten of er over tekenen helpt vaak al heel veel.
Foto Christel Lubse Coaching & Training De Sint is weer in het land
Praktische tips en tools om de komende periode toe te passen:
- Volg je kind; ieder kind is anders en reageert anders, kijk wat jouw kind nodig heeft of behoefte aan heeft.
- Vertel je kind wat hem te wachten staat.
- Praat samen over Sinterklaas en de Pieten n.a.v. bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal of gebeurtenissen op school.
- Het 'overige' leven gaat gewoon door; plan niet te veel in deze periode, zorg voor rustmomentjes, maak niet te veel uitstapjes, bied structuur met de kalender en plan vaste schoenmomenten, vaste momenten om het Sinterklaasjournaal samen te kijken.
- Teveel van alles kan stress opleveren.
- Kinderen krijgen allerlei snoepgoed, laat het in een snoepkistje stoppen zodat je kind hier gedoseerd snoep uit kan pakken.
- Sint is een kindervriend, de luisterpiet kan meer stress en angst opleveren; gebruik Sint niet als dreigmiddel.
- Stress komt vaak voort uit onzekerheid: zorg voor structuur en planning; ben eerlijk en probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.
- Zorg dat je kind voldoende slaapt zodat je kind is uitgerust: op tijd naar bed, neem de tijd voor het bedtijdmoment, lees samen een visualisatieverhaaltje of doe even de pepernotenmassage. Goed slapen zorgt ervoor dat je kind prikkels van de dag kan verwerken en een plaatsje kan geven.
- Geniet samen met oprechte aandacht (even geen telefoon of laptop).
- Relax en ontspan en probeer net zoals je kind samen te genieten.
- Bereid jezelf goed voor als je weet dat je ergens moet wachten; neem eten en drinken mee.
Nogmaals; kijk wat jouw kind nodig heeft. Maak er samen een fijne en gezellige tijd van.
Heeft je kind veel spanning in zijn lijf of is hij snel overprikkeld?
Vliegen zijn emoties alle kanten op? En hoe zit het met jouw eigen emoties?
Ik deel graag vast twee fijne ontspanningstips met je. Ik hoor je denken. Wat voor soort ontspanningsoefening doe ik dan met mijn kind en wanneer doe ik deze oefening dan?
De eerste oefening die ik graag deel is deze fijne massageoefening namelijk de 'De pietenveer'. Iedere Piet heeft zijn eigen pietenmuts met een prachtige gekleurde veer. Wist je dat je met deze veer ook heerlijk kunt kriebelen? In je gezicht, zit zonder dat je het weet, vaak een heleboel spanning. Een fijne oefening om je gezicht te ontspannen, een fijne manier om met elkaar te verbinden en meteen samen een leuk en relaxed momentje te hebben. Veel plezier!
Foto Christel Lubse Coaching & Training De Sint is weer in het land
De pietenveer
- Ga tegenover elkaar zitten
- Spreek af wie begint
- Vraag of het oké is om de ander te masseren, te kriebelen
- Pak de veer en strijk met de veer over het voorhoofd
- Strijk dan over de wangen, de neus, de kin, de oren, de nek
- Strijk ook eens over de rug van de hand en over de palm van de hand
- Ruil van plaats. Nu mag de ander masseren
- Bedank elkaar voor het masseren
Onderlinge massage is goed om in te zetten bij bang, angst, spanning in het lijf
Onderlinge massage zorgt ervoor dat:
- Je tot rust komt
- Je leert voelen met je lijf
- Dat je weer samen verbindt
- Emoties weer in balans komen
- Je je grenzen leert voelen, maar ook om je grenzen aan te geven en grenzen van de ander te respecteren
Kijk zelf goed wanneer het kind een massage kan gebruiken en/of zet massage preventief in. Denk bijvoorbeeld aan voor het slapen gaan, als je kind uit school komt of juist voordat het naar school gaat. Pas het ook eens toe voordat je naar een Sintuitje gaat. Ontdek vooral samen wat het kind fijn vindt en wat niet. Wellicht is het voor jouw kind fijn om van het masseren een routine te maken die past binnen jullie dagelijkse dagritme.
In de Relax! Stralend jezelf training en ontspanningslessen, die ik vanuit mijn praktijk geef, is onderlinge kindermassage (over de kleding heen) een vast onderdeel. Ook tijdens mijn coachsessies komt dit onderdeel regelmatig aan bod. Je kunt onderlinge massage (over de kleding heen) thuis, maar ook in de klas of BSO gemakkelijk inzetten.
Belangrijk hierbij is wel dat je voorafgaand aan de massage altijd toestemming aan elkaar vraagt om te mogen masserenen dat je elkaars grenzen respecteert.
Ik deel nog graag een andere massageoefening namelijk de Pepernotenmassage.
Foto Christel Lubse Coaching & Training De Sint is weer in het land
Zorgen voor ontspanning
Hoe meer een kind aan ontspanning werkt , hoe beter hij zal kunnen omgaan met spanning, angst en bang zijn. Zeker in deze periode van Sinterklaas is het dus extra fijn om extra momenten van ontspanning in te zetten. Maar ook straks als Sinterklaas weer terug naar Spanje is en je merkt dat spanning, angst en bang zijn toch terugkeren is het fijn om bewust ontspanningsmomenten in te zetten.
Denk bijvoorbeeld naast masseren eens aan:
- Samen (pepernoten) bakken en/of samen koken
- Yoga
- Rustgevende muziek
- Samen luisteren naar een meditatieverhaaltje
- Een visualisatieverhaaltje (voor)lezen bijvoorbeeld De Toverdoos van Relax Kids
- Knutselen, verven, kleien, kliederen in scheerschuim
- Kleuren
- Lekker naar buiten gaan: wandelen, spelen, op de trampoline springen
Kijk en probeer vooral samen de verschillende ontspanningstips uit en kijk wat jouw kind fijn vindt om te ontspannen.
Online lezing 'SOS kinderen en emoties'
Merk jij dat de emoties van jouw kind in deze periode alle kanten op vliegen en wil jij meer handvatten en tips ontvangen om je kind hierbij te helpen? Op dinsdagavond 30 november geef ik een online lezing over kinderen en emoties via Kennismakers bij de Bibliotheek De Kempen. Je leest er hier meer over. Naast tips en handvatten om met emoties van kinderen om te gaan geef ik ook boekentips en hoe deze boeken in te zetten om kinderen te leren omgaan met hun emoties.
Loop je toch nog ergens tegenaan? Bel me gerust voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Ik luister graag naar je verhaal en heb zeker een aantal fijne tips voor je die je direct kunt inzetten. En klik hier voor mijn website en bekijk welke ontspanningslessen en -workshops ik geef.
Tot snel weer!
Stralende groet,
Christel Lubse
Kinder- en ontspanningscoach bij Christel Lubse Coaching & Training
Trainer professionals gericht op welbevinden, lekker in je vel
Provincialeweg 47 Veldhoven
Reactie plaatsen
Reacties