Zie ginds komt de stoomboot...

Gepubliceerd op 16 november 2020 om 13:55

Zie ginds komt de stoomboot...

En zo kwam afgelopen zaterdag Sinterklaas met Pakjesboot 12 naar Nederland. Wellicht heb je samen met de kinderen naar de intocht op televisie gekeken of naar een aangepaste intocht in je eigen gemeente. Een leuke en gezellige, maar ook drukke tijd. Voor veel kinderen ook een spannende en stressvolle periode. Sommige kinderen worden nog drukker in deze periode en raken meer overprikkeld. Er spelen allerlei emoties een rol. Je zult het vast herkennen.

Als je kind aangeeft dat hij zich zorgen maakt of Sinterklaas wel op school komt of op papa's werk nu ook Sinterklaas thuiswerkt, zijn we als volwassenen vaak geneigd om te zeggen dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel goed komt. Ook als je kind er over doorgaat. En misschien is je kind wel bang voor Piet. Je denkt misschien 'waar maakt hij zich toch druk om, wat stelt hij zich toch aan'.

We verliezen misschien door de drukte ons geduld en mopperen geregeld. Kinderen raken in de war. Je kind voelt namelijk wel deze spanning, de angst, de zorgen of de drukte in zijn lijf. Je kind kan denken 'klopt het dan niet wat ik voel'. Het gevoel is er wel degelijk. En als volwassenen willen we kinderen juist leren te vertrouwen op hun gevoel.

Emoties benoemen

Wat je kunt doen is benoemen wat je ziet: "Je vindt het wel spannend he?" Je geeft erkenning voor wat je ziet bij het kind. Misschien begrijp je het als volwassenen dus niet (Sinterklaas is toch helemaal niet eng) maar je ziet wel wat het met je kind doet. Door te benoemen wat je ziet voelt je kind zich serieus genomen. Vertel je kind wat het kan verwachten in deze periode.

Help je kind in deze periode zodat het beter weet wat het te wachten staat en weet wat er precies gaat gebeuren. Zet een kalender in waarop je bijvoorbeeld samen visueel maakt wanneer en hoe Sinterklaas op school komt en ook wanneer de verjaardag van Sinterklaas is. Dit jaar zal Pakjesavond ook wellicht anders gaan. Niet met de hele familie, maar alleen met het gezin. Praat er samen over en maak er een feestje thuis. Zichtbaar maken op een kalender en er over praten zorgt voor voorspelbaarheid maar geeft het kind ook controle. Geef bijvoorbeeld ook aan wanneer het kind de schoen mag zetten. Bespreek hoe Sinterklaas dit jaar wel op bezoek komt op verschillende plekken.

Kinderen en emoties

Kinderen weten ook heel veel over hun gevoelens en emoties wat wij als volwassenen vaak niet weten. Ze weten heel goed dingen over zichzelf die ze niet altijd vertellen aan ons. We merken dat dan vaak aan gedrag maar weten vaak niet goed waar het door komt.

Deze periode lees je samen vast ook wel Sinterklaasprentenboeken of kijk je samen naar het Sinterklaasjournaal. Bespreek na aanleiding van het verhaal en de hoofdpersonen de emoties die de hoofdpersonen hebben en benoem de verschillende emoties. Vraag hoe je kind zich zou voelen in eenzelfde situatie en bespreek wat hij zou doen.

Op deze manier leert je kind zijn eigen emoties ook steeds meer en beter te herkennen en te benoemen. Er over praten of er over tekenen helpt vaak al heel veel.

Praktische tips en tools om de komende periode toe te passen:

 • Volg je kind; ieder kind is anders en reageert anders, kijk wat jouw kind nodig heeft of behoefte aan heeft.
 • Vertel je kind wat hem te wachten staat.
 • Praat samen over Sinterklaas en de Pieten n.a.v. bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal of gebeurtenissen op school.
 • Het 'overige' leven gaat gewoon door; plan niet te veel in deze periode, zorg voor rustmomentjes, maak niet te veel uitstapjes, bied structuur met de kalender en plan vaste schoenmomenten, vaste momenten om het Sinterklaasjournaal samen te kijken.

 

 • Teveel van alles kan stress opleveren.
 • Kinderen krijgen allerlei snoepgoed, laat het in een snoepkistje stoppen zodat je kind hier gedoseerd snoep uit kan pakken.
 • Sint is een kindervriend, de luisterpiet kan meer stress en angst opleveren; gebruik Sint niet als dreigmiddel.
 • Stress komt vaak voort uit onzekerheid: zorg voor structuur en planning; ben eerlijk en probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

 

 • Zorg dat je kind voldoende slaapt zodat je kind is uitgerust: op tijd naar bed, neem de tijd voor het bedtijdmoment, lees samen een visualisatieverhaaltje of doe even de pepernotenmassage. Goed slapen zorgt ervoor dat je kind prikkels van de dag kan verwerken en een plaatsje kan geven.
 • Geniet samen met oprechte aandacht (even geen telefoon of laptop).
 • Relax en ontspan en probeer net zoals je kind samen te genieten.
 • Bereid jezelf goed voor als je weet dat je ergens moet wachten; neem eten en drinken mee.

Nogmaals; kijk wat jouw kind nodig heeft. Maak er samen een fijne en gezellige tijd van. 

Heeft je kind veel spanning in zijn lijf of is hij snel overprikkeld?

Ik deel graag vast twee fijne ontspanningstips met je.  Ik hoor je denken. Wat voor soort ontspanningsoefening doe ik dan met mijn kind en wanneer doe ik deze oefening dan?

Bak eens pepernoten op de rug van je kind. Onderlinge massage is goed om in te zetten bij spanning in het lijf.

 • Het zorgt ervoor dat je tot rust komt.
 • Je leert voelen met je lijf.
 • Daarnaast is het een mooie manier om samen te verbinden.
 • Ook leren kinderen hun grenzen aan te geven en grenzen van de ander te respecteren.

In de Relax! Stralend jezelf training en ontspanningslessen die ik vanuit mijn praktijk geef, is onderlinge kindermassage een vast onderdeel. Je kunt onderlinge massage ook thuis gemakkelijk inzetten. Met deze pepernotenmassage dus maar ook met een heerlijke veertjesmassage. Ik geef je eerst de eerste ontspanningstip: De pepernotenmassage.

Een andere fijne massageoefening is de 'De pietenveer'. Iedere Piet heeft zijn eigen pietenmuts met een prachtige gekleurde veer. Wist je dat je met deze veer ook heerlijk kunt kriebelen? In je gezicht, zit zonder dat je het weet, vaak een heleboel spanning. Een fijne oefening om je gezicht te ontspannen en meteen samen een leuk en relaxed momentje. Veel plezier!

De pietenveer 

 • Ga tegenover elkaar zitten.
 • Spreek af wie begint.
 • Vraag of het oké is om de ander te masseren, te kriebelen.
 • Pak de veer en strijk met de veer over het voorhoofd.
 • Strijk dan over de wangen, de neus, de kin, de oren, de nek.
 • Strijk ook eens over de rug van de hand en over de palm van de hand.
 • Ruil van plaats. Nu mag de ander masseren.
 • Bedank elkaar voor het masseren. 

Online lezing 'Een BOOST aan ontspanning'

Wil je meer weten over ontspanning en een aantal ontspanningsoefeningen ontvangen om in deze komende tijd in te zetten?

Meld je dan aan voor de online lezing 'Een BOOST aan ontspanning' die ik samen met Chantal Berends van Fonkelz kindercoaching geef vanuit Relax! Stralend jezelf op woensdagochtend 25 november van half 11-half 12. Je kunt je aanmelden via info@relaxstralendjezelf.nl.

Volg ons ook op Facebook @Relax! Stralend jezelf of op @Christel Lubse Coaching & Training voor fijne ontspanningstips en -oefeningen.Geniet van deze gezellige periode, ook al zal het anders zijn dan andere jaren.
Blijf gezond en zorg goed voor elkaar!

Stralende groet,

Christel Lubse

Kinder- en ontspanningscoach


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.