Ontspannen in de herfstvakantie

Gepubliceerd op 20 oktober 2020 om 09:05

Herfstvakantie pfffff .....


Ja een week waarin de kinderen vrij zijn en alles even weer wat relaxter kan. 's Morgens niet hurrie uppen, even geen sportclubjes, leuke en gezellige dingen doen zoals spelletjes, lekker naar buiten en echt weer even tijd voor elkaar. Voor mij is het deze week deels vakantie en deels werken. Ik kies er bewust voor om deze week even niet volle bak te werken. Het is pas 8 weken geleden dat de scholen weer zijn begonnen en de zomervakantie voelt als lang geleden. Voor mijn gevoel zijn deze 8 weken voorbij gevlogen en voel ik me moe.

Ook mede door de coronastress. Een paar weken geleden was ik te druk en toen was mijn jongste dochter ineens snotverkouden. Paniek! Wat nu? In ieder geval niet naar school en informeren voor een coronatest. Het duurde 2 uur voordat ik eindelijk verbinding had en daarna nog een half uur in de wacht. Uiteindelijk lukte het om een ​​test in te plannen. De eerste optie was na twee dagen. Super vriendelijk en aardig werd ik geholpen. En ik kreeg antwoord op al mijn vragen. Dat was fijn.

Want van alles ging door mijn hoofd. Wat als ...? Hoe gaat het in zijn werk? Wie moeten er allemaal thuis blijven? Wat mag wel / niet? 
Uiteindelijk na dik 48 uur de uitslag ..... negatief. Pfff toch wel opluchting. En ook wel schuldgevoelens ..... wat maakte ik me toch druk ..... niemand ziek, iedereen verder gezond, het kan ook echt mis zijn ..... Herkenbaar? Laat staat wat dit allemaal met de kinderen doet.

Paniek en stress

Ik merk dat ik vooral paniekerig word en stress voel als ik te druk ben en te weinig tijd neem om te ontspannen, om op te laden en dan gaat het mis. Dan raak ik uit balans. En als ik uit balans ben, dan denk ik te veel na, heb ik last van een vol hoofd, sla aan het piekeren en vervolgens gaan mijn gedachtes alle kanten op. Tja, negatieve gedachtes die ik dan ook echt zelf bedenk!

En dat is nog niet alles .... ik weet van mezelf dat tijd nemen voor ontspanning belangrijk is en ik hier ook echt tijd voor moet maken. En soms vergeet ik het toch weer! Ja waarschijnlijk wist je het al wel, misschien nog niet maar ik ben iemand die veel 'aan' staat, gevoelig en snel overprikkeld is en het moeilijk vind om bewust te ontspannen. Huh en jij doet toch zelf veel in je praktijk rondom ontspanning hoor ik je denken ..... Ja dat klopt! 

En dat maakt mij meteen ervaringsdeskundige! Ik weet als geen ander, als moeder en als professional, hoe het dus is om veel 'aan' te staan, snel overprikkeld te zijn, gevoelig te zijn en moeilijk tot ontspanning te komen. Ha, ik weet alle tricks en trucs hoor, als de beste, en ik weet ook hoe moeilijk het is om jezelf de rust, de ontspanning te geven, te gunnen die we nodig hebben om ons lichaam weer te laten herstellen. 

Naast beweging, gezonde voeding en slaap is ontspanning een voorwaarde voor een lang, en gelukkig leven. En dat geldt niet alleen voor onszelf maar dit geldt net zo goed voor onze kinderen.

Ging het zo of zo?

Hoe is het afgelopen weken met je kind gegaan? Hoe was de start aan het begin van het schooljaar en hoe gaat het nu op school? Hoe komt je kind uit school? Is je kind moe als hij uit school komt of nog boordevol energie? Wil hij het liefste iedere dag afspreken? Hoe zit het met de sportclubjes?

Hoe is het met zijn emoties? Zit hij lekker in zijn vel? Of...............

Zoekt jouw kind ook wel bewust momenten van rust op of blijft hij maar door gaan? Kinderen geven het vaak zelf ook wel aan.

Misschien herken je het wel:

 • Mam, mijn hoofd zit zo vol.
 • Mam, het lijkt wel of mijn hele lijf vol prikkels zit
 • Mam, het lijkt wel of er een storm in mijn lijf zit
 • Mam, ik kan niet slapen


Of zie je letterlijk dat:

 • Je kind continu 'aan' staat, druk is
 • Niet tot rust, ontspanning kan komen
 • Veel emotionele wisselingen heeft
 • Een kort lontje heeft
 • De lat ontzettend hoog voor zichzelf legt en alles heel netjes en precies wil doen; zo erg dat het tot frustratie lijdt


Waarom is ontspanning zo belangrijk?

 • Ontspanning is nodig om je lichaam en je geest weer te laten herstellen van inspanning
 • Je kunt veel meer aan als je tussendoor ontspant
 • Als je kind en jijzelf onvoldoende ontspant stapelen spanning en vermoeidheid zich op en dat wil je niet voor je kind en voor jezelf
 • Ontspannen kan heel eenvoudig: door te bewegen, te doen wat je leuk vindt, naar muziek luisteren, lachen en plezier maken, kleuren, een ontspanningsoefening te doen

Het is dus belangrijk dat je kind en jijzelf voldoende tussendoor ontspant om er voor te zorgen dat spanning en vermoeidheid zich niet opstapelen en je vervolgens niet meer lekker in je vel zit. 

Ik vertelde het al eerder, in mijn praktijk leer ik kinderen en ouders verschillende ontspanningstools. Ik geloof er in dat kinderen maar ook volwassenen vanuit ontspanning weer stralend zichzelf kunnen zijn en weer lekker in hun vel komen. Bij mij werkt het in ieder geval.

Hoe zorg je voor ontspanning?

Ik hoor je denken. Wat voor soort ontspanningsoefening doe ik dan met mijn kind en wanneer doe ik deze oefening dan?

Ik geef je graag een tweetal tips en vertel je graag hoe je deze tips inzet.

Een goed moment voor een ontspanningsoefening is een vlak voor het slapen gaan.

 • Het is fijn om voor het moment van slapen gaan samen de tijd te nemen
 • Om kort de dag door te lopen en zo de dag ook echt af te sluiten
 • Laat je kind vertellen wat het die dag allemaal gedaan heeft en hoe de dag is geweest
 • Was het een fijne dag? Welke dingen zijn goed gegaan, welke dingen waren niet zo fijn en welke emoties zijn er die dag geweest
 • Vertel ook over je eigen dag.
 • Zijn er nog dingen die je leuk vindt om los te laten? Ook leuke dingen kunnen voor een vol hoofd zorgen.
 • Laat je kind dan de gedachtes die er nog in het hoofd zijn opschrijven op een blaadje
 • Scheur vervolgens het blaadje in stukken en gooi het samen weg

De volgende oefening die je samen kunt doen is een massageoefening. Sluit vervolgens de dag af met een fijne massageoefening. Zet een rustig muziekje op en masseer elkaar op de rug en schouders. Dit kan gewoon over de kleding heen, of als jullie het fijner vinden met olie. Vraag vooraf altijd eerst toestemming aan elkaar en maak contact door de handen op de schouders te leggen.

 • Het is herfst en je loopt door het bos (Wandelen met handen meer dan kleed)
 • Op de grond liggen allemaal blaadjes (teken blaadjes op tapijt met je vinger)
 • Je schuift de bladeren weg met je voeten (met handpalmen schuiven dan kleed)
 • Je loopt voldaan stevige passen verder (steviger wandelen met handen over rug)
 • Je ziet een eekhoorn, die hupt in het rond (rond huppen met 2 handen)
 • Hij is op zoek naar nootjes (met 2 vingertoppen zachtjes drukken / knijpbeweging)
 • Er een spinnetje voorbij! (zachtjes kriebelen met alle vingers)
 • Dan begint het te regenen (met vingertoppen)
 • En te waaien (met 2 handen cirkelen)
 • De bomen zwaaien heen en weer (wiegen)
 • Door de wind is alles weggewaaid! (van boven naar beneden strijken)
 • Sluit af door de handen weer tegen elkaar warm te wrijven en de handen op de schouders te leggen
 • Wisselen, herhaal de massage en BEDANK elkaar voor het masseren. 

Volg jij Relax! Stralend jezelf al op facebook?

Op deze pagina vind je allerlei fijne en praktische informatie en tips over ontspanning.

En dit zijn slechts twee tips. In mijn volgende blog nog meer tips. Lees hier ook eerdere blogs vol met tips en ontspanningsoefeningen. Volg je me al op social media? Ook daar deel ik regelmatig allerlei ontspanningstips.


Merk je toch dat jouw kind meer nodig heeft aan ontspanning?

Vrijdag 30 oktober start ik weer met Relax! Stralend jezelf voor kinderen, een ontspanningstraining. En daar is geen plek. Dus denk je nu ... deze BOOST aan ontspanning gun ik mijn kind, maak dan een gratis en vrijblijvende  belafspraak . Ik neem een ​​half uur de tijd voor je. We kijken naar wat je kind nodig heeft, waar je kind in mag groeien en wat je kind nodig heeft om daar te komen. Kijken we ook samen of deze BOOST aan ontspanning voor je kind passend is. Voel je welkom! Lees er meer over in de flyer van lees verder op www.christellubse.nl.

Stralende groet,

Christel Lubse

Coaching en training


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.